Kaaos on tosi hyvä esitys – arvostelun kirjoittaminen takkuaa

Kaaos

Kävin katsomassa Teatteri Kultsan Kaaoksen. Saan blogistina kutsun Kultsan ensi-iltoihin. Sen takia kirjoitan aika usein Kultsasta. Senkin takia olen Kultsaan päin kallellani, koska perheestäni tytär, tyttären puoliso ja tyttärentytär toimivat aktiivisesti kyseisen harrastajateatterin piirissä.

Sitten vielä: yksi syy kirjoittaa arvosteluja teatteriesityksistä on, että minun pitää joka tapauksessa tuottaa tekstiä joka toinen viikko kokoontuvaan luovan kirjoittamisen piiriin. Teatterikritiikit sopivat niin piirissä luettaviksi kuin blogissa julkaistaviksikin.

Tämä selvitys siksi, että luin – mitä ei olisi pitänyt tehdä – aikaisempia blogitekstejäni. Huomasin, että käytän usein samanlaisia ilmaisuja ja että yleensä hehkutan kaikkien esitysten hyvyyttä. Miten tuollaisen havainnon jälkeen enää kykenee tekemään analyyttistä ja ehkä kriittistäkin kritiikkiä? Sitten luin Helsingin Sanomista vuoden takaisen kirjallisuuspalkinnon saajan esseen. Hän esitti, että kirjoittamisessa on kysymys siitä, että se pitää aloittaa. Siinä kaikki. Itsensä pitää narrata aloittamaan ja vasta myöhemmin miettiä, mihin tämä johtaa. Näinhän minä nyt juuri tein, kun olin epävarma, mitä näpyttelisin.

Näin siis Kaaoksen. Ei siitä ole sittenkään vaikea kirjoittaa. Esitys on riemukas ja railakas kuvaus kolmen naisen elämäntilanteista. Jokaisella naisista on meneillään paha tilanne. Kunkin pulmia ratkotaan ystävysten kesken viiltävällä huulenheitolla ja naurattavalla käytöksellä. Elina Hagelin on ohjannut Heini Reynoldsin, Heidi Ripatin ja Tuija Pihkasen riehakkaaseen menoon. Naiset ovat todella hyviä, jokainen hahmonsa vaativalla tavalla.

Aiemmin Kultsassa esitetty Mika Myllyahon Paniikki kuvasi kolmen miehen ahdistuksia voimakkaammin ja synkemmän sävyisesti kuin nyt tämä saman kirjoittajan Kaaos naisten käyttäytymistä. Nyt katsoja näkee vastoinkäymiset huvittavina. Osaisipa oikeassakin elämässä nähdä vaikeuksien huvittavat puolet! Ihmetellä ja ihailla taas täytyy Myllyahon veitsenterävää kynää. Kultsan naiset antoivat loistavalle käsikirjoitukselle yhtä loistavan tulkinnan

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s